Vekommen til min blog. Jeg skriver om selvforsyning for nybegyndere som mig selv og om at flytte fra København til Udkantsdanmark. Jeg håber du vil læse med!
Min fortid som akademiker fornægter sig ikke, og jeg føler derfor et behov for at lave en litteraturliste for at dokumentere mine påstande.
Jeg har efterhånden en del bøger, der på ene eller anden måde har gjort mig bedre rustet til selvforsyningslivet. Dem vil jeg gerne dele med dig, så her er nogle af de bedste bøger, jeg har læst om selvforsyning.
Der er ingen over eller ved siden af denne bog. Det er for mig biblen, når det handler om selvforsyning.
Seymours bog skal primært ses som et opslagsværk, og den kan ikke stå alene, da de fleste emner kun gennemgås meget overordnet. Men til gengæld gennemgår bogen så godt som alt. Hvordan holder du høns? Se siden 118. Hvordan dræner du marken? Se side 132. Hvordan laver man vin? Se side 226. Hvordan garver du? Se side 269. Jeg kunne blive ved.
Seymours levende sprog, og can-do-tilgang til alt har været en fantastisk inspiration for mig, og derfor har den faktisk lidt en bibelfunktion for mig. Når jeg mister modet, så skal jeg bare sætte mig og bladre lidt i den bog for at genfinde inspirationen - eller "troen" om man vil.
En selvforsyningsbog og kogebog i ét af Hugh Fearnley-Whittingstall. Velskrevet bog om selvforsyning for begyndere samt en masse gode opskrifter.
En god havebog må man have. Vi har mange, men igen er det Seymours bog, der mest gør det for mig. Her er alt om dyrehold og håndværk skåret væk, og det handler kun om køkkenhaven.
Her går Seymour i dybden med jordbehandling, grøngødning, konservering af grøntsager og ikke mindst det dybdegravede højbed, som han er stor fortaler for.
Seymour har en autoritet i sit sprog, der virker meget overbevisende uden at blive belærende. Han er idealist, men samtidig pragmatisk.
Desuden er det mig en stor fornøjelse, at hans bøger er så godt illustrerede.
Det er nok denne havebog, jeg bruger oftest. Det er en rigtig god og lettilgængelig havebog, der er meget hurtig at bruge, hvis man lige skal slå noget op om f.eks. dyrkeforhold for pastinak.
…Hvis man altså er ok med, at den er på engelsk.
Diacono giver blandt andet forslag til hvilke grøntsager, der er den største besparelse på og opskriftsforslag til at bruge de forskellige grøntsager.
En genial idé. En hel kogebog kun om at genopfinde sine rester. Der er så mange gode tips. Den kan varmt anbefales!
En enkel kogebog med opskrifter til den travle hverdag. Det bliver måske lidt for banalt, når han prøver at lære én at lave havregrød og pandekager, men derudover synes jeg, den er rigtig. Jeg bruger den ofte.
I skrivende stund er det her min eneste vegetariske kogebog. Den er fuld af gode, spændende opskrifter. Ingredienslisten kan godt blive lidt besværlig til tider, men generelt er det ret lige til og en god bog til at lære kødspisere, at det ikke behøver at være kedeligt bare fordi det er vegetarisk.
River Cottage-håndbøgerne dækker rigtigt mange emner, der er relevante i køkkenet for selvforsyneren.
Jeg synes det er ret sjovt at lave sit eget bacon eller egne pølser, og denne bog gør det overskueligt at komme i gang.
Opskrifterne er nemme og lettilgængelige - omend man er nødt til at anskaffe lidt udstyr for at komme i gang. Steven Lamb har nogle forfriskende upræcise opskrifter. Med det mener jeg, at han i modsætning til mange andre kogebøger, er knap så nøjeregnende med forholdet i ingredienserne, og at han ikke bruger så mange krydderier. Det gør det nemt at komme i gang.
En fantastisk handy bog at have på køkkenbordet, når høsten står for døren. For hvordan konserverer man nu alle de frugter og grøntsager, der synes at vælte ind fra haven samtidig? Heri er gode opskrifter på alt fra hyldeblomstsaft og syltetøj til chutney og ketchup. Så er man sikret at man kan nå at spise alt sit arbejde inden det fordærves.
*Men skaf den britiske version af bogen, og ikke den amerikanske der er vist her. Så slipper man for at regne om fra ounces og pund til liter og gram.
Udover Seymours mesterværker, så synes jeg, der er langt mellem snapsene, når det gælder de brede selvforsyningsbøger. Men Candlins 'Til Husbehov' ('Country Skills' på engelsk) er en undtagelse.
Den danske oversættelse af bogen er desværre udgået fra forlaget, og kan derfor kun lånes på biblioteket, men den engelske version kan fås på saxo.com.